23 maart 2018

Antisemitisme en bedreiging van ex-moslims onacceptabel

 

UPDATE: bekijk hier de beantwoording van de schriftelijke vragen.

Somalische ex-moslims komen in Nederland bijeen in ondergrondse kerken. Christelijke Afghaanse vrouwen houden in asielzoekerscentra hun hoofddoek om. En ook bekeerlingen uit de Turkse gemeenschap durven niet voor hun geloof uit te komen.

Veel afvallige moslims zijn bang voor represailles als zij vertellen dat zij bekeerd zijn tot het christendom. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop maakt zich zorgen. “Het is onbestaanbaar dat vluchtelingen hier in Nederland opnieuw geconfronteerd worden met bedreiging en geweld. Nieuwkomers in Nederland, moeten begrijpen dat dit gedrag niet getolereerd wordt. In ons land moet je zonder angst kunnen belijden dat je christen bent en je moet zonder bang te hoeven zijn voor wraakacties, de islam kunnen verlaten.”

Ook is de SGP’er bezorgd als het gaat over Jodenhaat onder asielzoekers. Het Duitse parlement stemde vorige week in met een voorstel om asielzoekers uit te zetten op basis van antisemitisme. Bisschop: “De Joodse gemeenschap in Nederland heeft veel te verduren. De SGP zit niet te wachten op asielzoekers die bijdragen aan antisemitisme.”

Lees hieronder de schriftelijke vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid:

  1. Bent u bekend met de berichten ‘Ex-moslims regelmatig bedreigd in Nederland’ (Reformatorisch Dagblad, 20 januari 2018) en ‘Duits parlement wil antisemitische asielzoekers uitzetten’ (NOS 18 januari 2018)?
  2. Wat vindt u van het feit dat Somalische ex-moslims die zich hebben bekeerd tot het christendom in Nederland noodgedwongen in het geheim moeten samenkomen? Hoe vaak komen dergelijke ernstige situaties voor en welke actie wordt ondernomen wanneer dergelijke signalen bekend worden?
  3. Deelt u de overtuiging dat burgers in Nederland zonder vrees voor geweld hun godsdienst moeten kunnen belijden? Bent u bereid om vanuit uw verantwoordelijkheid voor het integratiebeleid een coördinerende en agenderende rol richting gemeenten, politie en maatschappelijke organisaties op u te nemen wanneer zich signalen voordoen dat deze fundamentele vrijheid voor burgers niet gewaarborgd is?
  4. Bent u op de hoogte van het feit dat mensen binnen bijvoorbeeld de Turkse gemeenschap worden bedreigd omdat zij de islam hebben verlaten? Welke inspanningen verricht u om ervoor te zorgen dat deze mensen het vertrouwen hebben dat zij deze bedreigingen veilig kunnen melden en dat de bedreigers worden aangepakt?
  5. Bent u van mening dat als nieuwkomers afvalligheid van de islam niet accepteren en zich schuldig maken aan bedreiging en/of geweld, dit consequenties moet hebben voor het behouden of verkrijgen van een verblijfsvergunning? Hoe vaak is het in de afgelopen vijf jaren voorgekomen dat een asielzoeker is uitgezet of hem een verblijfsvergunning is geweigerd of afgenomen wegens het bedreigen of anderszins lastigvallen van ex-moslims?
  6. Is er volgens u in Nederland sprake van antisemitisme onder asielzoekers? En om wat voor incidenten gaat het? Hoeveel meldingen komen er binnen? Wat gebeurt er met die meldingen?
  7. Bent u, net als het Duitse parlement, van mening dat als asielzoekers zich schuldig maken aan uitingen van antisemitisme, dit consequenties moet hebben voor de verblijfsstatus?
  8. Hoe vaak is het in de afgelopen vijf jaren voorgekomen dat een asielzoeker is uitgezet of hem een verblijfsvergunning is geweigerd of afgenomen op basis van antisemitisme?