HomeActueelBezorgd over positie christenen na nieuwe aanslag Pakistan

Bezorgd over positie christenen na nieuwe aanslag Pakistan

Publicatiedatum: 18 dec. 2017 | Tweede Kamer

Opnieuw is Pakistan opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een kerk. In het Islamitische land staan minderheden zoals christenen voortdurend onder druk. Niet alleen het aanhoudende geweld, maar ook het misbruik van de beruchte blasfemiewet zorgt voor grote problemen.

De SGP heeft vragen gesteld over de situatie aan minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken. De Partij wil onder andere weten wat Nederland doet om aandacht te vragen voor het lot van deze minderheden. Zowel ChristenUnie als PVV tekenden mee met de vragen.

Kees van der Staaij: "Er is door de afgelopen jaren een spoor van geweld tegen christenen. Lynchpartijen, huizen die in brand worden gestoken en aanvallen op kerken, zoals afgelopen zondag. En dan zijn er ook nog christenen die soms als jarenlang gevangen zitten. Wij horen graag of onze regering oog heeft voor hun lijden en of de Pakistaanse regering hier op aangesproken wordt."

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een zelfmoordaanslag op een kerk in Pakistan:

  1. Kent u het bericht ‘Doden bij zelfmoordaanslag op kerk in Pakistan’?
  2. Kunt u een overzicht geven van de aantallen slachtoffers van deze en soortgelijke zelfmoordaanslagen in Pakistan in 2017?
  3. Kunt u aangeven wat de achtergrond van de aanslagplegers is, en wat de aanleiding zou zijn voor deze aanslag?
  4. Wat is de huidige status en invloed van radicale islamitische groepen in Pakistan? Klopt het dat de cultuur sterk islamiseert, waardoor (christelijke) minderheidsgroepen maar ook politici in toenemende mate moeten vrezen voor aanslagen?
  5. Wat doet Nederland, of kan Nederland doen, om op te komen voor de godsdienstvrijheid in Pakistan?
  6. Wilt u zowel bilateraal in uw contacten met de Pakistaanse regering, maar ook binnen multilaterale organisaties, zich actief inzetten voor godsdienstvrijheid in Pakistan, en daarbij ook expliciet aandacht besteden aan het lot van ter dood veroordeelde christenen zoals Asia Bibi en Nadeem Masih?