HomeActueelBijzondere begroting

Bijzondere begroting

Publicatiedatum: 19 sep. 2017 | Tweede Kamer

Een ding staat vast: deze begroting zal niet worden uitgevoerd zoals die is ingediend. Dat komt natuurlijk door de bijzondere staatsrechtelijke omstandigheden, namelijk een recordlange kabinetsformatie na de verkiezingen op 15 maart. Tegen die achtergrond plaatst de SGP een paar piketpalen voor de begroting die wél uitgevoerd zal worden.

  1. Jozef

Nu het financieel beter gaat, zou het van goed rentmeesterschap getuigen het extra geld niet allemaal uit te geven. Het Jozef-principe zeg maar. Zorg voor voldoende buffers in slechte tijden. De huidige begroting doet dat, maar de vraag is of het regeerakkoord niet teveel gaat uitdelen.

  1. Krijgsmacht

Extra geld is wél dringend noodzakelijk voor Defensie, maar in de Miljoenennota komt er geen cent bij. De internationale situatie is van dien aard, dat de gevaarlijke tekorten bij Defensie heel snel moeten worden weggewerkt.

  1. Eenverdiener

De SGP staat erop dat de kloof tussen een- en tweeverdieners kleiner wordt. Dat is toch wel het minste wat je kunt verwachten om de eenverdieners tegemoet te komen. De Miljoenennota moet op dit punt echt worden bijgesteld.

  1. Zorg

Voor de zorg is meer geld beschikbaar. Heel goed. Dit punt is voor de SGP wel verbonden met de ethische dimensie: wat doet het kabinet serieus en concreet aan het voorkomen van zelfmoord en hulp aan mensen die geestelijk of lichamelijk lijden? Een lichtpuntje is dat de steun aan Siriz, zoals is toegezegd, opnieuw wordt voortgezet. Daar heeft de SGP jarenlang voor gepleit.