HomeActueelCPB-cijfers

CPB-cijfers

Publicatiedatum: 1 mrt. 2012 | Tweede Kamer

Uit de CPB-cijfers blijkt dat het gat tussen inkomsten en uitgaven fors zal oplopen. Verstandig financieel beleid gaat ervan uit dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt en dat de rekening niet vooruitgeschoven wordt. Het is dan ook onontkoombaar om maatregelen te nemen die ertoe leiden dat het huishoudboekje van de staat zo snel mogelijk op orde komt. Pijnlijk op de korte termijn, maar voor de toekomst absoluut noodzakelijk.
 

De SGP wil inzetten op verstandige bezuinigingen en hervormingen die de meest kwetsbaren ontzien en de groeikracht van de Nederlandse economie versterken. 

Te denken valt aan:

 1. Kinderopvang
  Uit eerdere CPB-cijfers blijkt dat de verhoging van de kinderopvangsubsidie en de inkomensafhankelijke combinatiekorting jaarlijks 100.000 euro per nieuwe baan kost! Dat is peperduur en niet effectief. Er is veel geld te verdienen door flink te snijden in deze bonussen.
   
 2. Europa
  Iedereen moet de broekriem aanhalen, dus ook Europa. Nederland is een van de grootste netto betalers! De SGP wil dat de regering een flinke extra korting bedingt.
   
 3. Arbeidsmarkt
  De SGP wil arbeid goedkoper maken en obstakels voor een flexibele arbeidsmarkt weghalen. Daarnaast moet langer doorwerken versneld worden ingevoerd door een geleidelijke ophoging van de AOW-leeftijd in combinatie met het creƫren van meer kansen op werk voor oudere werknemers.
   
 4. Woningmarkt
  Er moet een totaalplan komen voor de woningmarkt van de toekomst. Dat kan alleen verantwoord gebeuren als de gemiddelde huizenbezitter per saldo niet in de min komt, anders werkt het averechts. Dat betekent dat de hervorming van de hypotheekrenteaftrek gecompenseerd moet worden door belastingverlaging. De SGP wil dat dit onderdeel wordt van een algehele herziening van de inkomstenbelasting, iets waar de commissie-Dijkhuizen naar aanleiding van de motie-Dijkgraaf nu mee bezig is.