HomeActueelEenverdieners verder in de problemen

Eenverdieners verder in de problemen

Publicatiedatum: 8 aug. 2018 | Tweede Kamer

“Eenverdieners komen steeds verder in de problemen. De CBS-cijfers onderstrepen het onrecht waar de SGP al jaren de vinger bij legt: de toenemende kloof tussen één- en tweeverdieners is onaanvaardbaar groot en groeit nog steeds. De belangrijkste oorzaak is de ongelijke behandeling door de fiscus. Dat kan en moet anders.”

Dat zegt SGP-kamerlid Chris Stoffer over de cijfers die het CBS vannacht publiceerde. Een paar conclusies.
1. In 2016 lag het inkomen van tweeverdieners 28 procent boven dat van eenverdieners. Vijf jaar daarvoor was dat nog 21 procent.
2. Tweeverdieners houden steeds meer geld over en gingen er gemiddeld 5% op vooruit, eenverdieners gingen er 1% op achteruit.
3. Eenverdieners met kinderen ervaren het vaakst financiële problemen. 43% van de eenverdieners met kinderen ondervindt financiële beperkingen.
4. Het lukt eenverdieners minder vaak om een woning te bemachtigen en te financieren. Tweeverdieners bezitten duidelijk vaker een eigen woning dan eenverdieners.

Het is de SGP al jaren een doorn in het oog dat mensen die ervoor kiezen om zorgtaken uit te voeren of door ziekte en handicap niet kunnen werken door de staat stukken zwaarder worden belast dan gezinnen waar beide partners werken. De belastingdruk voor de eenverdieners kan, bij gelijk inkomen (!), zes keer hoger uitvallen.
Opnieuw SGP-kamerlid Stoffer: “Het is zorgwekkend dat zo ontzettend veel eenverdieners op achterstand worden gezet en daardoor financiële problemen ervaren. De overheid is er juist om de zwakke te helpen. Dat motiveert me extra om dit onrecht dit najaar bij de behandeling van de begroting aan de orde te stellen.”