HomeActueel“Franse haatcampagne tegen onze vissers”

“Franse haatcampagne tegen onze vissers”

Publicatiedatum: 23 feb. 2018 | Tweede Kamer

“De Fransen voeren een haatcampagne tegen de Nederlandse vissers. Op basis van nepnieuws en leugens draait Frankrijk innovatieve Nederlandse visserijbedrijven de nek om. Extra triest is dat dit loopt via de EU, terwijl juist de Nederlandse vissers hun investeringen hebben gedaan om te voldoen aan de Europese normen over duurzaamheid en bescherming van de zeebodem.”

Dat zegt SGP-kamerlid Roelof Bisschop op Urk, waar hij vandaag op bezoek is bij de Visserijcoöperatie. Bisschop spreekt er met vissers en bedrijven in de visserijsector om te kijken hoe groot de schade is, en wat Nederland eventueel nog kan doen om het dreigende pulskorverbod van tafel te krijgen. Een deal zou kunnen zijn dat Nederlandse vissers voorkomen om letterlijk en figuurlijk te veel in het vaarwater van de Fransen te komen.

Roelof Bisschop ging ook in op de Brexit. Voor Nederlandse vissers kan dit een strop worden als de Engelsen Nederlandse kotters gaan weren om de eigen vissers te beschermen. “Maar,” zegt Bisschop, “ook wij hebben een troef in handen. Europa is voor de Britse vissers van groot belang voor de export. Daarom moet Rutte toegang tot de Britse wateren direct koppelen aan de markt. Alleen zó kunnen we druk uitoefenen. Zo niet, dan hebben we het nakijken.”

Een ander heikel punt is de aanlandplicht. Bisschop: “Ik hoorde vandaag dat Duitse, Franse en Belgische controleurs hun eigen kotters nauwelijks controleren. Onze eigen Voedsel- en Warenautoriteit trekt daarentegen snel het bonnenboekje. Hier ligt dus een fors probleem. Als Bisschop pleit ik voor ‘gelijke monniken, gelijke kappen!”