HomeActueelGeen Europees leger

Geen Europees leger

Publicatiedatum: 24 jan. 2019 | Tweede Kamer

De SGP wil geen Europees leger. Al eerder is daarover in de Tweede Kamer gedebatteerd waarbij een meerderheid liet weten zo’n leger niet te willen. Toch lijkt het erop dat zo’n leger er sluipenderwijs tóch komt.

Aanleiding voor de SGP is de Verklaring van Aken die afgelopen maandag is getekend door Duitsland en Frankrijk. Daarin wordt de weg naar een Europees leger geplaveid. SGP-kamerlid Chris Stoffer: “Als Duitsland en Frankrijk samenspannen, kun je op je vingers natellen wat er gaat gebeuren. Zo’n Europees leger komt er alsnog, hoewel de meeste lidstaten daar niets van moeten hebben. Het is daarom goed als de Tweede Kamer acht geeft en daar duidelijk stelling tegen neemt.”

Eerder werd er een motie van SGP en CDA aangenomen tegen een Europees leger. De Defensiespecialist van de SGP zal de minister vragen deze motie onder haar arm mee te nemen naar de Raad van de Europese ministers van Defensie die voor volgende week zaterdag gepland staat. “Laat onze minister daar maar naar toe gaan met een duidelijke en stevige uitspraak van ons parlement. Dan staat ze sterker,” aldus Chris Stoffer.