HomeActueelGrootmoefti veroordelen

Grootmoefti veroordelen

Publicatiedatum: 21 mrt. 2012 | Tweede Kamer

Nederland moet internationaal het voortouw nemen bij het veroordelen van de oproep van de Saoedische grootmoefti om alle christelijke kerken op het Arabisch schiereiland te vernietigen. Dat stelt SGP-voorman Kees van der Staaij in vragen aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. 

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de oproep van de grootmoefti van Saoedi Arabië dat alle kerken in de regio vernietigd moeten worden

  1. Heeft u kennis genomen van de oproep (fatwa) van de grootmoefti van Saoedi Arabië sjeik Abdul Aziz bin Abdulah om alle kerken in de regio te vernietigen?  Hoe beoordeelt u deze oproep en welke actie heeft u naar aanleiding hiervan ondernomen?
  2. Welk gezag onder moslims heeft deze grootmoefti in Saoedi Arabië? Kan hij inderdaad worden beschouwd als één van de meest invloedrijke leiders in de moslimwereld? Welke consequenties kunnen zijn uitspraken hebben in de regio, maar ook daarbuiten, in het bijzonder voor kerken en christenen?
  3. Hoe is hierop gereageerd door de politieke machthebbers in Saoedi Arabië? Hebben zij deze uitspraken veroordeeld?
  4. Hoe is hierop tot nu toe gereageerd door politieke leiders in de internationale gemeenschap en in het bijzonder vanuit de EU?
  5. Bent u bereid om deze uitspraken zo krachtig mogelijk te veroordelen en hiertoe ook op te roepen bij uw collega’s in Europees verband?
  6. Bent u bereid om – zoveel mogelijk in internationaal verband – deze uitspraken te bespreken met de politieke machthebbers in Saoedi Arabië en hen dringend verzoeken om deze uitspraken te veroordelen en er afstand van te nemen? Op welke wijze en wanneer wilt u dit doen?