HomeActueelLaat Groningen niet in de steek!

Laat Groningen niet in de steek!

Publicatiedatum: 6 sep. 2017

 

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is deze week op werkbezoek geweest in de provincie Groningen. Maakt minister Kamp zijn mooie woorden over snelle, ruimhartige afhandeling van schade als gevolg van aardbevingen waar? Hij ging in Appingedam in gesprek met ds. Jitse van der Wal, voorzitter van het Plaform Kerk en Aardbeving.

De praktijk blijkt nogal weerbarstig te zijn. Het vertrouwen in de Haagse aanpak is nog steeds zoek, ondanks het werk van de Nationaal Coördinator en het Centrum voor Veilig Wonen. Er zijn nog verschillende complexe schadegevallen waar bewoners van het kastje naar de muur gestuurd worden en de wanhoop nabij zijn. Het Centrum voor Veilig Wonen houdt zich aan de door hogerhand vastgestelde protocollen waardoor bewoners zich regelmatig niet serieus genomen voelen. Voor een schadevergoeding moet vaak een stevige strijd gevoerd worden, waardoor de moed in de schoenen zinkt. Ook de uitkoopregeling ligt onder vuur. Betrokkenen hebben het gevoel dat het mes op de keel gezet wordt. Ook de versterkingsoperatie zorgt voor veel vragen, onzekerheid en spanning. Bij een pilot in Loppersum waren slechts twee van de 43 woningeigenaren positief. De pilot in Appingedam zorgt voor grote onrust.  

Dijkgraaf is geschrokken van de Groningse zorgen: ‘Veel bewoners voelen zich in hun eigen huis niet meer veilig en voelen zich door Den Haag en ook de Nationaal Coördinator in de steek gelaten. Nog steeds. Minister Kamp heeft stevige toezeggingen gedaan. In de praktijk worden bewoners nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd en hebben ze het gevoel dat ze niet krijgen waar ze recht op hebben. Dit trek ik me aan. Dit kan niet de bedoeling zijn. Ik heb goede hoop dat er met het nieuwe kabinet een nieuwe wind gaat waaien. Dat is hard nodig. Ik ga in ieder geval mijn best doen om dat te bevorderen.’

De dag na het werkbezoek trilden de muren in Appingedam opnieuw. Nu door twee lichten bevingen met een kracht van 1,2-1,3 op de schaal van Richter. Het onderstreept dat Groningen, ondanks het terugschroeven van de gaswinning, voorlopig nog niet van de aardbevingen af is.