HomeActueelLaat honden veilig rondlopen!

Laat honden veilig rondlopen!

Publicatiedatum: 3 jul. 2019 | Tijd voor de boer - SGP

 

Minister Schouten wil de elektronische halsband, de zogenaamde e-collar, verbieden. Een aderlating voor boeren en andere huisdierbezitters die hun hond veilig op het erf rond willen laten lopen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop voelde de minister hierover aan de tand:

De SGP is tegen het aangekondigde totaalverbod op het gebruik van de stroomhalsband bij honden.

De halsband wordt gebruikt

…om honden vrij rond te laten lopen en te voorkomen dat ze onder de auto komen,

…als antiblafband om burenruzies te voorkomen,

…om ervoor te zorgen dat oude oma’s zonder valpartijen met hun hond een rondje kunnen gaan lopen,

…en om te voorkomen dat jachthonden een drukke weg oversteken.

Wat wil de minister? Wat moet een veehouder beginnen die zijn Jack Russell inzet om ratten en muizen te vangen en zo zijn dieren te beschermen tegen dierziekten? Een erf is in veel gevallen onmogelijk te omrasteren. Dan maar rattengif gebruiken? Een totaalverbod gaat in de praktijk hele vervelende gevolgen krijgen.

De minister schrijft dat niet is bewezen dat het gebruik van de stroomband tot betere resultaten leidt dan andere minder ingrijpende methoden. Wie in de praktijk kijkt, weet beter. In bepaalde situaties zal er zeker een alternatief zijn, in veel situaties echter niet. Snoepjes en beloningen helpen zeker om een hond te trainen, maar als in de praktijk het instinct opspeelt gaat dat echt niet helpen. Winston, onze Berner Sennen, beaamde dat vanmorgen hartgrondig. En dat is dan nog een Berner Sennen…

De minister schrijft dat naar huidige wetenschappelijke inzichten het gebruik van de stroomband een ernstige, onontkoombare inbreuk op het welzijn van het dier inhoudt. Dat is één zin, met een heel stevig verwijt, waarbij alles over één kam geschoren wordt. Ik ben wel benieuwd wat die inzichten precies zijn, en of ook in de praktijk gekeken is wat het voor honden betekend als ze de hele dag in een hok moeten zitten of aangelijnd worden. Of aangereden worden als ze plotseling de weg op rennen. Ik ben bang van niet. Wil de minister deze inzichten naar de Kamer sturen?

Van partijen die bij het ministerie aan tafel hebben gezeten, begrijp ik dat er consensus was dat in ieder geval voor uitzonderingsgevallen de stroomhalsband zou moeten blijven. Vanwaar deze koerswijziging? Ik vraag de minister om op haar schreden terug te keren en de oude lijn te handhaven. Ten faveure van het welzijn van mens én dier."