HomeActueelMeer boerenverstand nodig in Den Haag

Meer boerenverstand nodig in Den Haag

Publicatiedatum: 16 apr. 2016 | Tweede Kamer

SGP-partijleider Kees van der Staaij vindt dat er in Den Haag meer boerenverstand moet worden gebruikt.

Van der Staaij zei dit in zijn toespraak op het SGP-congres vandaag in Hoevelaken. Hij constateerde dat het huidige kabinet van VVD en PvdA de boeren en tuinders te vaak links laat liggen, en dat terwijl juist de export van land- en tuinbouwproducten veel geld in het laatje brengt.

Van der Staaij: “Neem de varkenshouderij. Voor hetzelfde varken krijgt de boer nu evenveel als tien jaar geleden. De regelgeving stapelt zich echter op. De kosten zijn enorm toegenomen. De sector zit in een negatieve spiraal.”

De SGP-voorman zei zich in te blijven zetten voor een duurzame landbouw, met oog voor dierenwelzijn én een fatsoenlijke prijs voor de boeren en tuinders. Van der Staaij: “Wij willen een duurzame landbouw met goede aandacht voor dierenwelzijn. Maar daar hoort wél een fatsoenlijke prijs bij. Veel te vaak wordt nieuw beleid gevoerd over de rug van de boeren.”

In dit verband hekelde de SGP’er de  valse concurrentie uit landen waar niet dezelfde strenge eisen gelden en de voor de landbouw fnuikende “overmacht van supermarktketens die prijzen laag houden. (…)”.

Ook constateerde de SGP-partijleider dat regelgeving niet altijd goed aansluit op de boerenpraktijk. Van der Staaij: “Een beetje meer boerenverstand zou Den Haag niet misstaan.”

Van der Staaij pleit daarom voor duidelijke en concrete afspraken in een landbouwakkoord tussen boeren en beleidsmakers in Den Haag en Brussel. Zo’n akkoord is hard nodig. “Dan ligt beleid tenminste voor meer dan vijf jaar vast. Boeren zijn dan niet de dupe van grillig beleid en een overheid die met de rechterhand geeft en met de linkerhand weer neemt.”