HomeActueelOngelooflijk dat IS-strijder vrij rondloopt in Nederland

Ongelooflijk dat IS-strijder vrij rondloopt in Nederland

Publicatiedatum: 12 jun. 2018 | Tweede Kamer

SGP-Kamerlid Chris Stoffer reageerde verbaasd toen hij het bericht zag over een Syrische IS-strijder die vrij in Nederland rondloopt. Vandaag werd er over dit onderwerp in de Tweede Kamer gedebatteerd en blijkt de vermeende IS-strijder nog steeds op vrije voeten. Lees hieronder de bijdrage van Stoffer.

"Dit debat kost mij de nodige hoofdbrekens. Mijn eerste gedachte was: ‘Lees ik het nu goed? Mag een IS-strijder in Nederland gewoon vrij rondlopen? Moet zo iemand niet vastgezet of uitgezet worden? Dat is toch niet te geloven?’

Een volgende gedachte: ‘Of heeft hij zijn oude leven afgelegd en zou hij zich bekeerd hebben en berouw hebben gekregen van zijn wandaden?’

Maar ja, waarom ga je dan op de vlucht zodra je herkend wordt.
Wie tot het besef komt dat hij verkeerd heeft gehandeld, is toch vast ook wel bereid te boeten voor zijn daden.

Ik kwam er niet uit. We hebben immers maar flarden van informatie. Concreet gaat het om iemand die voor IS gestreden heeft en vorig jaar najaar is gesignaleerd in De Balie in Amsterdam. Intussen zijn we zo’n negen maanden verder. Wat is er in de tussenliggende tijd gebeurd?

Daarom heb ik de volgende vragen aan de minister:

  • Hoe kan het gebeuren dat IS-strijders hier in Nederland vrij rondlopen?
  • Zijn wel alle maatregelen genomen om te voorkomen dat hier ook maar één IS-strijder rondloopt, zonder dat hij door de AIVD in de gaten gehouden wordt?
  • Hoe staat het eigenlijk met het bestraffen van mensen die uitgereisd zijn naar terroristisch gebied? Er waren toch voldoende mogelijkheden om die mensen aan te pakken? Hoe kan dat nu, terwijl er tóch zo iemand vrij rondloopt?
  • Is de minister bereid om nu snel te komen tot strafbaarstelling van het verblijf in een gebied dat door terroristen onder de duim gehouden wordt?
  • In de brief van 29 januari staat dat het Openbaar Ministerie in beginsel niet vervolgt in zaken als een vreemdeling in bezit is van een vals of vervalst reisdocument, zolang er geen afwijzing is op een asielaanvraag. Maar er gebeurt er dan ook in een later stadium niets meer mee?