HomeActueelPensioenakkoord

Pensioenakkoord

Publicatiedatum: 18 dec. 2013 | Tweede Kamer

De SGP is blij met het pensioenakkoord. Een goede, op de lange(re) termijn houdbare pensioenregeling moet aan enkele voorwaarden voldoen. De SGP heeft zich daar de afgelopen weken tijdens de onderhandelingen voor ingezet. Het akkoord dat er nu ligt voldoet aan die voorwaarden.

  1. Het bedrag dat mensen kwijt zijn aan premies moet dalen als gevolg van de daling van de pensioenopbouw. Daar profiteren economie en overheid van. In het akkoord is dat gewaarborgd doordat de Nederlandsche Bank dit kan afdwingen.
     
  2. Jongeren moeten een goed pensioen kunnen opbouwen. Door het akkoord stijgt het percentage pensioen dat mensen jaarlijks fiscaal-vriendelijk kunnen opbouwen naar een aanvaardbare hoogte.
     
  3. Er moet meer keuzevrijheid komen. De eerste en belangrijke stap is nu gezet met het plan om het werknemersdeel van de premies te kunnen gebruiken voor de aflossing van de hypotheek (‘RMU-variant’).
     
  4. ZZP’ers moeten meer kansen krijgen om pensioen op te bouwen. Dat is dringend noodzakelijk omdat zij dat nu níet goed kunnen. Het akkoord biedt die mogelijkheid doordat opgebouwd pensioen veel minder snel gekort wordt als men in de bijstand komt.