HomeActueelRem op abortusklinieken nodig

Rem op abortusklinieken nodig

Publicatiedatum: 7 feb. 2018 | Tweede Kamer

Er zijn plannen om een nieuwe abortuskliniek te openen in Den Bosch. De SGP is daarop tegen en vindt dat vergunningen voor nieuwe klinieken te gemakkelijk worden verleend. Daarom stelde Kees van der Staaij schriftelijke vragen aan de Minister van Volksgezondheid.

De beoogde nieuwe kliniek in Den Bosch zou dicht in de buurt van twee andere abortusklinieken moeten komen. Het openen van een nieuwe abortuskliniek is volgens de SGP daarom overbodig. “Er zou bij het verlenen van een vergunning op zijn minst gecontroleerd moeten worden of een nieuwe kliniek wel nodig is. Het is raar dat dit nu niet gebeurt.”, aldus SGP-voorman Kees van der Staaij. “Wat mij betreft mag er geen enkele prikkel zijn om meer abortussen uit te voeren, integendeel!”

In zijn beantwoording geeft minister Bruins aan dat “er in de wet geen voorwaarden staan over de spreiding of de benodigde capaciteit van abortusklinieken.” Deze punten zijn dus geen onderdeel van de besluitvorming op een vergunningaanvraag. De SGP wil dat zolang de huidige abortuswet bestaat, er op dit punt aanscherping moet komen en dat voortaan bij de verlening van een vergunning wordt getoetst of het wel echt nodig is. Zeker omdat abortus volgens de wet alleen mag worden uitgevoerd in een onontkoombare noodsituatie.

De financiële problemen en fraudes die er in de afgelopen jaren zijn geweest rond abortusklinieken zijn een extra reden voor terughoudendheid.

Klik hier om de volledige vragen en antwoorden te lezen.