HomeActueelSchrijnende discriminatie

Schrijnende discriminatie

Publicatiedatum: 5 mrt. 2018

Schrijnende discriminatie

Mensen met een ziekte of handicap, mantelzorgers en  pleeggezinnen zijn door omstandigheden vaak noodgedwongen eenverdiener. De extra belasting die zij moeten betalen kan oplopen tot meer dan 700 euro per maand. Voor de SGP was dit aanleiding om maandag in de Tweede Kamer in gesprek te gaan met deze mensen en hun belangenbehartigers.

Na een toelichting door enkele gedwongen eenverdieners, werd samen met de Patiëntenfederatie, Ieder(in), Helpende Handen, Mezzo en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen verkend op welke manieren hier verandering in kan worden aangebracht en hoe maatschappelijke druk kan worden opgebouwd. SGP-kamerlid Roelof Bisschop leidde het gesprek.

Na afloop liet hij weten extra gemotiveerd te zijn om door te vechten voor eenverdieners. “De verhalen die je hoort zijn schrijnend. Ouders die willen zorgen voor hun zoontje met het Downsyndroom, een mevrouw met een visuele handicap die al jaren geen baan kan vinden, een pleeggezin waar een van beide partners thuis moet zijn voor de pleegkinderen… Ze zitten gewoon helemaal klem en hebben vaak moeite om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. De SGP heeft hierover een debat aangevraagd. Reken maar dat ik dit soort voorbeelden zal aanhalen om anderen ervan te doordringen dat dit een groot onrecht is.”

Het door de SGP aangevraagde debat over de fiscale discriminatie van eenverdieners zal over enkele weken worden gehouden.