HomeActueelSGP: Neem noodsignaal recherche serieus

SGP: Neem noodsignaal recherche serieus

Publicatiedatum: 26 sep. 2018 | Tweede Kamer

De SGP pleit voor meer speurneuzen bij de politie. Dat zei Kamerlid Roelof Bisschop woensdag bij het algemeen overleg in de Tweede Kamer over het tekort bij de recherche. Lees hieronder zijn volledige spreektekst.

"Het lijken wel twee werelden. Aan de ene kant de ‘Noodkreet recherche’, een indringend pleidooi voor een sterke recherche. Een optelsom van de ervaringen van rechercheurs. Ik lees: onderbezetting; veel te weinig rechercheurs; 80% ‘werkvoorraad’; geen tijd voor bijscholing etcetera. Een verhaal van teleurstelling dus.

Aan de andere kant de reactie van de regering: ‘De noodkreet past bij het lopende traject van herijking van de opsporing’. En ‘goede resultaten van het traject’, ‘werving van hoger opgeleide specialisten’; ‘innovatieve recherche etcetera. Een verhaal van optimisme.

Teleurstelling en optimisme: twee schurende verhalen. De SGP gelooft direct de goede inzet van de minister en de vele betrokkenen. Maar wat merken de mensen die het werk moeten doen er eigenlijk van? Is de klacht van een papieren exercitie eigenlijk niet een heel realistisch verhaal? Wil de minister goed luisteren naar wat op de werkvloer naar boven komt?

Ik hoor al sinds de vorming van de Nationale Politie spreken over herverdeling van mensen. Echt: de SGP is er blij met extra investeringen in de politie. Maar levert dat ook ‘echte’ mensen op of zijn het ‘minder vertrekkende mensen’? We zijn nu twee jaar verder na het rapport ‘Handelen naar waarheid’. Kan de minister ons – maar vooral ook al die rechercheurs die enorm hard werken - gerust stellen?

Ten slotte over lokale rechercheurs. Vorige zomer is een motie aangenomen van collega Van der Staaij. Die motie vroeg om lokale rechercheurs die met wijkagenten echt de georganiseerde misdaad aanpakken. Bij de wortel, op locatie. Worden de extra middelen ook besteed aan zulke SGP lokale krachten? Dat zou gelijk een mooie invulling zijn van de aanbeveling – om de lokale driehoek zelf meer zeggenschap te geven over de aanpak en opsporing van lokale criminaliteit.

De SGP vraagt de minister: neem het noodsignaal over de recherche serieus. Kies voor meer afstemming met de werkvloer. Meer lokaal recherchewerk. En ‘echte’ vaklui.