HomeActueelStop moordpartijen op Nigeriaanse christenen

Stop moordpartijen op Nigeriaanse christenen

Publicatiedatum: 8 feb. 2018 | Tweede Kamer

Er is opnieuw veel leed aangericht onder christenen in Nigeria. Het Reformatorisch Dagblad bericht dat er in de afgelopen weken zeker 75 doden zijn gevallen. De krant baseert zich op informatie van World Watch Monitor. De daders van deze moordpartijen zijn vermoedelijk islamitische Fulaniherders.

Samen met andere partijen stelt de SGP schriftelijke vragen om dit onderwerp onder de aandacht van de minister van Buitenlandse zaken te brengen. “Nigeriaanse christenen zijn al lange tijd het slachtoffer van grof geweld en gruwelijke moordpraktijken. Dat moet stoppen. Daarom vragen wij de Nederlandse regering met klem om de Nigeriaanse regeringsleiders hierop aan te spreken,” aldus SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Volgens een lokale religieuze leider konden de Fulaniherders hun gang gaan, doordat de Nigeriaanse regering er niet in slaagt om de bevolking te beschermen. De vragen zijn ingediend namens PVV, VVD, ChristenUnie, CDA en de SGP.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij, De Roon, Ten Broeke, Voordewind en Van Helvert over een nieuwe serie moorden onder christenen in Nigeria:

  1. Kent u het bericht ‘Nieuwe serie moorden onder christenen Nigeria’ (RD.nl, 7 februari 2018)
  2. Kunt u bevestigen dat in de afgelopen weken zeker 75 Nigeriaanse christenen gedood zijn, dat 89 huizen in 14 dorpen in vlammen opgingen, en dat dergelijke „religieuze zuiveringen” in 2016 en 2017 leidden tot de dood van zeker 725 christenen?
  3. Zijn de islamitische Fulaniherders hiervoor verantwoordelijk?
  4. Om welke redenen slaagt de Nigeriaanse overheid er niet, of niet voldoende, in om de kwetsbare burgerbevolking te beschermen?
  5. Deelt u het vermoeden van de indiener dat ook religieuze motieven een centrale rol spelen in deze geweldplegingen?
  6. Wat is, mede dankzij het Political Framework for Crisis Approach Boko Haram en de regionale troepenmacht Multinational Joint Task Force (MNJTF), de huidige omvang en invloed van de terreurorganisatie Boko Haram in Nigeria?
  7. Op welke wijze kan het kabinet bijdragen aan betere bescherming van kwetsbare christenen in Nigeria?
  8. Bent u bereid om de Nigeriaanse president Buhari ertoe op te roepen en waar mogelijk te ondersteunen om Nigeriaanse burgers beter te beschermen tegen de moordpartijen?