HomeActueelVan Lodenstein College leest Den Haag de les

Van Lodenstein College leest Den Haag de les

Publicatiedatum: 6 feb. 2017

 

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf bezocht het nieuwe schoolgebouw van het Van Lodenstein College in Barneveld. Het gebouw is heel energiezuinig. Daar kan Den Haag nog wat van leren.

De nieuwe school is gebouwd met duurzaamheid, lage energiekosten en een goed binnenklimaat als uitgangspunten.  Ondanks gebruik van  de modernste technieken, is de exploitatie heel gunstig. Het gebouw is compact. Waterleidingen voor verwarming en koeling lopen door de betonvloeren heen. Overal is LED-verlichting. Dat bespaart veel energie. Op het dak staan zonnepanelen. De school maakt ook gebruik van warmte-koude opslag.  Verder is bij het bouwen van de muren geen cement gebruikt. Door het zogenaamde 'clickbrick' systeem zijn muren demontabel en dus goed opnieuw te gebruiken. Een goed voorbeeld van rentmeesterschap.

Bij het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is de ‘trias energetica’ toegepast: kijk eerst hoe je zoveel mogelijk energie kunt besparen, pas dan hoe je zoveel mogelijk energie uit duurzame bronnen kunt halen en als laatste hoe je resterend gebruik van fossiele bronnen zo efficiënt mogelijk kunt doen. Daar kan Den Haag nog wel wat van leren. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: 'In Den Haag doen ze het juist andersom. In het beleid is energiebesparing een ondergeschoven kindje. Dat moet veranderen. Door meer inzet op energiebesparing is veel winst te behalen, ook bij schoolgebouwen.'

 Werkbezoek Van Lodenstein College Barneveld