15 november 2012

Voluit achter Israël

Vrede in het Midden-Oosten moet van onderop komen. De SGP maakt zich dan onder andere ook zorgen over Palestijns schoolmateriaal waarin zelfmoordaanslagen worden verheerlijkt.


 

Algemeen overleg Raad buitenlandse zaken
15 november 2012
Van der Staaij

Veel aandacht voor Israël en Gaza vandaag. Nadat burgers in het zuiden van Israël wekenlang geterroriseerd zijn door raketaanvallen is Israël een grotere actie begonnen om haar burgers te beschermen. Het siert Israël dat zij zich zo lang zo beheerst heeft opgesteld. Het afgelopen jaar zijn er al meer dan 1000 rakketten en andere projectielen vanuit Gaza op Israël afgevuurd. Geen land ter wereld zou een vergelijkbare situatie accepteren! Pas sinds gisteren was er voor Israël geen andere mogelijkheid meer om een grotere operatie te beginnen. Zelfverdediging! Israël verdient daarin alle steun.

Steunt de minister – samen met de VS – de luchtaanvallen die Israël momenteel uitvoert ter bescherming van haar burgers?

Goed om te beseffen: de voortdurende raketbeschietingen vanuit Gaza zijn een gevolg van het feit dat Israël enige jaren geleden dit grondgebied aan de Palestijnen afstond! Het afstaan van land gaf geen vrede, maar leidde tot permanente aanvallen en een nachtmerrie voor de burgers en kinderen van zuidelijk Israël. Land voor vrede?

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Gaza is een enorm wapendepot geworden, gevoed door wapensmokkel vanuit Iran, Libië en Sudan. Heeft de internationale gemeenschap in de ogen van de minister hierop voldoende toegezien?

Analisten wijzen op de snelle jihadisering van Gaza. Dit leidt mede tot een uit elkaar groeien van Hamas en Fatah. De terroristische Hamas blaakt van zelfvertrouwen. Hamas lijkt ervan uit te gaan dat Israël geen serieuze invasie meer aandurft nu in Egypte de ideologisch verwante Moslimbroeders aan de macht zijn. Het bezoek van het staatshoofd van Qatar (vorige maand) was een uitdrukkelijke legitimatie van het Hamas-bewind en een steun in de rug. Abbas zag dit met lede ogen aan. Hoe waardeert de minister het uit elkaar groeien van Hamas en Fatah in het licht van de beoogde twee-statenoplossing?

Palestijnse staat

Vz. Palestijnen willen deze maand erkenning van Palestijnse staat aanvragen bij algemene vergadering VN als niet-lidstaat (waarnemende staat). Heilloze weg. Dergelijke eenzijdige acties brengen vrede niet dichterbij. Enige weg is rechtstreekse onderhandelingen tussen Palestijnen en Israël. Is ook lijn van de VS. SGP-Kamermotie die dit ook uitspreekt, met steun van PvdA! Staat de minister voluit achter de lijn die in deze motie is verwoord?

Brief van minister noemt steun voor het Abbas-initiatief ontijdig en onverstandig. Dat roept natuurlijk de vraag op wanneer de minister dit initiatief wel tijdig en verstandig vindt? Dat moment zal er toch niet eerder zijn dan nádat het bestaansrecht van de Joodse staat Israël ondubbelzinnig wordt erkend, inclusief veilige grenzen?

De minister maakt uiteindelijk stemgedrag afhankelijk van definitieve tekst resolutie. Dat is een open einde. Kan de minister toezeggen dat hij geen enkele eenzijdige stap van de PA op dit onderdeel zal ondersteunen, maar dat er maar één weg is: terug naar de onderhandelingstafel!

Onderop
Vrede moet van onderop komen. Daarom heeft SGP grote zorg over antisemitisch lesmateriaal op Palestijnse scholen, verheerlijken van zelfmoordaanslagen en dergelijke. Spreekt geen wens uit om vrede te zoeken. Is de minister bereid om dit in contacten met de PA stevig aan de kaak te stellen?

Toekomst
Vz. Nieuwe militaire escalatie dreigt nu. Internationale gemeenschap moet verantwoording nemen. De wapensmokkel naar Gaza moet gestopt worden. Omringende landen, zoals Egypte, moet duidelijk worden gemaakt dat steun aan terroristisch regime niet loont. Misschien is vestiging van vredestroepenmacht in grensstrook Gaza / Israël onontkoombaar. Waar liggen de meeste kansen volgens de minister?

Motie
Ik noem hierbij ook de gisteren door de Kamer aanvaarde motie van mijn hand, waarin de minister wordt opgeroepen om blijvend te investeren in de band met Israël. Hoe gaat de minister hieraan gestalte geven? Brief?

 

Iran

Vz. De SGP ziet een nucleair Iran als een grotere bedreiging dan de bouw van wat huizen voor Joodse stelletjes in Oost-Jeruzalem. Ziet de minister hier ook een prioriteit?

 

Minderheden / christenen

Vz. Of het nu gaat om Syrië, Egypte of Irak: religieuze minderheden hebben het ergste te vrezen. Vooral christenen, Kopten en andere groepen zitten in de hoek waar klappen vallen. In Syrië lijkt het zelfs of in sommige plaatsen welbewust gestreefd wordt om christenen uit te roeien. Buitengewoon schrijnend. Wil de minister zich in de diverse landen

 

Syrië

Grootste risico rond Syrië is de regionalisering van het conflict. Denk aan de schietincidenten met Turkije en Israël. Kruitvat. Grote dilemma is of de Syrische oppositiegroeperingen vanuit oogpunt van vrede te verkiezen zijn boven het huidige regime. Hoe gaat minister hiermee om?